Співробітниками кафедри було видано 8 підручників, посибників, монографій, понад 20 патентів, деяки з них: патент “Визначення целюлозолитичної активності у інтоскних тварин” 1999р.
Патент “Методика відбору проб крові з черевної вени”
“Особливості епізоотичного процесу та вдосконалення лікувально-профілактичних заходів при інвазійних хворобах тварин”.
“Особливості епізоотичного процесу при ехінококозі та дикроцеліозі тварин в Сумській області” (виконавець доцент, кандидат ветеринарних наук Коваленко Л.М.)
“Вивчення впливу протисибіркових вакцин на імунну систему тварин”.
“Розробка системи комплексних екологічних заходів по утриманню, лікуванню сільськогосподарських дрібних тварин і птахів”.
Основними науковими напрямками кафедри є вивчення секретоутворюючої функ-ції молочної залози корів та методи її корекції, а також проблеми ветеринарної неонтоло-гії (доктор ветеринарних наук, професор М.Д.Камбур), вивчення та розробка заходів боротьби з ехінококозом та дікроцеліозом (к.в.н., доцент Коваленко Л.М.) та вплив сибіркового антигену на розвиток молодняку ВРХ (к.в.н., доцент Калашник О.М.), резистетність індиків (Лівощенко Є.М.).
На кафедрі існують 6 студентських наукових гуртків з дисциплін кафедри: фізіології, анатомії, морфології, патфізіології та інші.

Співробітниками кафедри підготовлені науково-методичні комплекси з дисциплін кафедри, видано понад 72 методичних розробок і рекомендацій. Співробітники кафедри приймають участь у роботі спеціалізованих рад, експертної ради ВАК.

Дипломні роботи захищені на кафедрі

• “Цистицеркоз кролів, заходи боротьби та профілактики у фермерському господарс-тві Сумського району”. Топ-менеджер.
• “Нематоцидна активність левомізолу при аскарозі свиней, заходи боротьби та профілактики у сільськогосподарській дільниці “

Магістерські роботи

• “Хірургічні маніпуляції на органах грудної порожнини у дрібних тварин”.
• “Діагностика та лікування бабезіозу у собак в умовах приватної клініки ветеринарної медицини “Хелс”.

Дисертаційні роботи, захищені співробітниками кафедри

1. Доктор ветеринарних наук, професор Камбур М.Д. докторська робота на тему: “Секретоутворююча функція молочної залози корів та методи її корекції”, керівник член-кореспондент УААН Мазуркевич В.О.
2. Кандидат ветеринарних наук, доцент Коваленко Л.М. Тема дисертації: “Епізоотологія дикроцеліозу жуйних тварин в Північно-Східній частині України, заходи боротьби та профілактики” (за спеціальністю 03.00.18. – гельмінтологія), керівник доктор ветеринар-них наук, професор Шеховцов В.С.
3. Кандидат ветеринарних наук, доцент Калашник О.М. Тема дисертаційної роботи: “Вплив сибіркового антигену на імунну систему молодняку ВРХ” за спеціальністю 16.00.03 – мікробіологія та вірусологія, керівник доктор ветеринарних наук, академік УА-АН Завірюха А.І.

Співпраця

Інститут ветеринарної медицини УААН, бактеріологічна лабораторія: “Вивчення впливу сибіркових вакцин на формування імунітету у тварин”
Лабораторія паразитології Тема: “Особливості епізоотичного процесу та вдосконалення лікувально-профілактичних заходів при інвазійних хворобах тварин”
Лабораторія вивчення хвороб птиці – тема: “Розробка і вдосконалення методів діагностики, лікування і профілактики інфекційних хвороб птиці при моно і асоційованому перебігу”.